Meer info? +31 252 - 673711 | info@judoyushi.nl

Judo Yushi officieel Topsport Talentpartner Judo Bond Nederland

JUDO YUSHI TOPSPORT-TALENTPARTNER VAN DE JUDO BOND NEDERLAND

Nieuw-Vennep— Judo Yushi wordt één van de veertien talentpartners in Nederland waar de Judo Bond Nederland mee gaat samenwerken om judoka’s op te leiden naar topsportniveau. Om in voetbaltermen te spreken behoort Judo Yushi daarmee tot de eredivisieclubs in Nederland. De officiële bekendmaking vond afgelopen vrijdag plaats door Kai Krabben, regiotrainer van de Judo Bond Nederland in regio Noord-West, in het bijzijn van wethouder Sport Fouad Sidali en Lisanne de Roever van Topsport Haarlemmermeer.

De Judo Bond Nederland heeft jarenlang met een decentrale structuur gewerkt, waarin clubs judoka’s opleiden tot topsportniveau. Ook Judo Yushi behoort al meer dan tien jaar bij deze clubs. Echter, bij de start van deze Olympische cyclus heeft de Judo Bond Nederland de nationale topsportselectie naar Papendal verhuisd om 24/7 topsportbegeleiding te kunnen aanbieden. Tegelijk is ook de onderliggende opleidingsstructuur gecentraliseerd in vier zogenoemde Regionale Trainingscentra (RTC). Dit model bleek voor judo niet te werken. Het leidde tot minder doorstroom van talenten naar de top omdat al op jonge leeftijd een topsportkeuze moest worden gemaakt. Als judoka’s wel in de JBN structuur gingen trainen, leidde dit tot kleinere minder sterke wedstrijdselecties bij de clubs. “Wij hebben daar ook last van gehad. Je wordt dan in feite slachtoffer van je eigen succes; hoe beter je het doet, hoe sneller judoka’s verdwijnen. En judoka’s die, om wat voor reden dan ook, de stap naar de bondsstructuur niet wilden of konden maken vielen direct buiten de radar van de Judo Bond Nederland en haakten af”, aldus  Barry Piroli, hoofdtrainer van Judo Yushi.

 

Trendbreuk met het verleden

Om deze landelijke trend te doorbreken keert de Judo Bond Nederland terug naar een beleid van opleiden bij de clubs. In het nieuwe beleid gaat de Judo Bond Nederland actief gerenommeerde topsportclubs ondersteunen bij het opzetten van Full time trainingsprogramma’s. In Noord-Holland is op basis van successen uit het recente verleden de keuze gevallen op vier topsportclubs, waar Judo Yushi er één van is. “De pro-actieve samenwerking vanuit de Judo Bond Nederland is ook een trendbreuk met het verleden. We zien erg uit naar deze samenwerking om judoka’s weer tot en met internationaal topsportniveau te kunnen begeleiden en te laten doorgroeien naar Papendal, zoals dat in het verleden al plaatsvond met judoka’s van Judo Yushi. Het is niet alleen de erkenning van onze opleiding die telt, maar vooral de mogelijkheid om samen met de Judo Bond Nederland en andere talentpartnerclubs het topsportniveau in Nederland naar een nog hoger plan te trekken. Internationaal gaan de ontwikkelingen heel snel; judo wordt wereldwijd beoefend en steeds meer landen kunnen op internationaal niveau concurreren”.

 

Samenwerking

Voor de Judo Bond Nederland speelt bij de keuze nadrukkelijk mee dat judo in Haarlemmermeer actief wordt ondersteund. Judo is groeisport in gemeente Haarlemmermeer en er is een verregaande samenwerking met Topsport Haarlemmermeer. Barry Piroli; “Het mooie is dat we vanuit onze functie in Haarlemmermeer al actief samenwerken met clubs in de regio. We hebben een actief samenwerkingsverband met judoschool. Ukemi uit Lisse en geregeld stromen talentvolle judoka’s van diverse clubs uit de regio in bij onze Judo Academie. Daarbij onderhouden we nauwe contacten met de clubs waar de judoka’s lid van zijn. De judoka’s blijven lid van hun eigen club, maar worden door ons begeleid. Samen met clubs, gemeente, Topsport Haarlemmermeer, andere talentpartnerclubs en de Judo Bond Nederland kijken we uit naar een mooie toekomst”.

 

About the Author

By Barry / Administrator, bbp_keymaster on jul 09, 2021

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.