Meer info? +31 252 - 673711 | info@judoyushi.nl

RCC Couriers: Sponsor van de Judo Yushi Puntencompetitie

 

 

 

De Judo Yushi Puntencompetitie is een oefencompetitie voor judoka’s van Judo Yushi.

De competitie is een leuke en ontspannende manier om de wedstrijdregels te leren en om  wedstrijdervaring op te doen in een bekende omgeving!

 

 • iedereen kan meedoen;
 • het is leuk en leerzaam;
 • je doet in een vertrouwde ontspannen omgeving wedstrijdervaring op;
 • je leert de wedstrijdregels;
 • je kan jezelf meten met andere judoka’s;
 • je kan de technieken die je in de les leert, proberen toe te passen in echte wedstrijden;
 • je kan worden geselecteerd voor de pupillen talententrainingen;
 • je kan je voorbereiden op toernooien buiten de judoschool.

 

 
Competitiedata 2024
 • 1e ronde: zaterdagmiddag 6 april 
 • 2e ronde: zaterdagmiddag 18 mei
 • 3e ronde en finaledag: zaterdagmiddag 15 juni

N.B. data zijn onder voorbehoud; i.v.m. belangrijke wedstrijden/evenementen in de nationale wedstrijdkalender kunnen data worden aangepast!

 

 

 

Plaats

Judo Yushi, Lucas Bolsstraat 7, gebouw 17 in Nieuw-Vennep

 

 

Groepsindeling en melden

Judo Yushi file - Judo Yushi bestand

6 april groep 1: leeftijdsgroep -8 jaar, geboortejaren 2017/ 2018

 

Judo Yushi file - Judo Yushi bestand6 april groep 2: leeftijdsgroep -10 jaar, geboortejaren 2015/ 2016

 

Judo Yushi file - Judo Yushi bestand6 april groep 3: leeftijdsgroepen  -12 jaar en -14 jaar, geboortejaren 2011 t/m 2014 

 

Belangrijk: Je kan je melden vanaf 10 minuten voorafgaand tot het tijdstip dat vermeld staat bij jouw naam als uiterste meldtijd! Zorg dat je uiterlijk op dat tijdstip bent om jouw aanwezigheid door te geven bij de wedstrijdtafel. Als je niet op tijd aanwezig bent en we hebben de poule-indeling al gemaakt, volgt uitsluiting van deelname voor die competitiedag.

 

 

Finaledag

Alle judoka’s die aan beiden voorronden hebben meegedaan zijn uitgenodigd voor de finaledag!

Aanmelden voor de finaledag is niet nodig! I.v.m. de te bestellen prijzen is afmelden wel noodzakelijk via puntencompetitie@judoyushi.nl

 

Klassement per groep

In onderstaande PDF bestanden staan de actuele klassementen per groep. 

Klik op het bestand om het klassement te openen (PDF).

 

Judo Yushi file - Judo Yushi bestand

 Competitiedag 2 Klassement groep 1

 

Judo Yushi file - Judo Yushi bestand

 Competitiedag 2 Klassement groep 2

 

Judo Yushi file - Judo Yushi bestandCompetitiedag 2 Klassement groep 3

 

Judo Yushi file - Judo Yushi bestand

Competitiedag 2 Klassement groep 4

 

 

Deelnemen aan de Puntencompetitie

Zowel recreatieve judoka’s als wedstrijdjudoka’s kunnen deelnemen. 

De competitie bestaat uit twee voorronden en een finaledag. Iedereen die aan beiden voorronden heeft meegedaan, plaatst zich voor de finaledag. Omdat meedoen belangrijker is dan winnen krijgt iedereen die op de finaledag aanwezig is een prijs.

Algemene voorwaarde deelname: Bij deelname aan de Puntencompetitie geef je toestemming tot het plaatsen van foto’s en content op de officiële media van Judo Yushi (conform privacy statement punt 4).

Schrijf uiterlijk 23 maart in om deel te kunnen nemen aan de Puntencompetitie.

Kosten

Het inschrijfgeld is € 15,– per persoon.

Judoka’s die niet over een rode wedstrijdband beschikken, dienen die aan te schaffen op/voor de eerste competitiedag. Een losse rode band van de rol kost € 5,–.

 

INSCHRIJFFORMULIER

Inschrijven doe je op de volgende wijze (2 mogelijkheden):

1. handmatig

Schrijf in door onderstaand inschrijfformulier te downloaden (klik op het bestandslogo onderaan deze paragraaf),  in te vullen en met het inschrijfgeld in een envelop in te leveren bij de judoleraar. 

 

Judo Yushi file - Judo Yushi bestand

inschrijfformulier handmatig inschrijven

 

 

2. via het online inschrijfformulier

Vul alle gegevens in het onderstaande inschrijfformulier in en betaal de Puntencompetitie direct on-line met I-DEAL door Internetbankieren via jouw eigen bank (I-DEAL kosten 35 cent). 

 

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.

 

Het competitieverloop

De Judo Yushi Puntencompetitie is een oefencompetitie om wedstrijdervaring op te doen.

De Puntencompetitie is bedoeld om alles over wedstrijden te kunnen leren en op deze wijze ervaring met wedstrijden te kunnen opdoen. 

Alle judoka’s worden ingedeeld naar leeftijd op basis van geboortejaar. In de regel worden twee of drie aansluitende geboortejaren bij elkaar gevoegd. Vervolgens worden alle judoka’s in poules ingedeeld op basis van gewicht. Na de eerste competitiedag wordt dat laatste criterium een beetje losgelaten, want judoka’s die in hun poule alles winnen worden, indien mogelijk, een klasse hoger ingedeeld. Judoka’s die op een competitiedag alles met grote uitslagen verliezen worden, indien mogelijk, een klasse lager ingedeeld. 

De competitie bestaat uit twee voorronden en één finaledag. Je plaatst je voor de finaledag als je aan beiden voorronden hebt meegedaan. Het puntenaantal is dus niet bepalend, actief meedoen wel!

Op de finaledag strijd je voor een podiumplaats in de poule waar je op die dag voor bent ingedeeld. Alle gescoorde punten van de voorronden neem je mee naar de finaledag en tellen mee in de eindklassering.

Iedere judoka die aan de finaledag deelneemt kan rekenen op een mooie prijs. Ook is er een totaalklassement. De drie judoka’s die in een leeftijdsgroep de meeste punten hebben behaald krijgen nog een extra prijs uitgereikt.

 

 

Puntentelling in een wedstrijd

De wedstrijdtijd tot 12 jaar is 2 minuten zuivere speeltijd. In een wedstrijd kan een judoka twee soorten punten scoren: ippon en waza-ari. De scheidsrechter beoordeelt de score en welk punt daarbij hoort. Het punt dat wordt toegekend is in eerste instantie een beslissing van de hoofdscheidsrechter. Indien er een hulpscheidsrechter is, kunnen de scheidsrechters in overleg het punt corrigeren.

Globaal kun je het volgende aanhouden:

 

IPPON

Dit punt verdien je als je de tegenstander in één keer helemaal op zijn rug werpt, rollend doorwerpt op zijn gehele rug of als je hem 20 seconden vasthoudt in een houdgreep. Als een ippon wordt gescoord is de wedstrijd direct afgelopen. Ook kun je scoren met sankakutechnieken en verwurgingen, maar die zijn bij de leeftijdscategorieën tot 12 jaar niet toegestaan. 

 

 

waza-ari score bij de Judo Yushi PuntencompetitieWAZA-ARI

Een waza-ari wordt wel een halve ippon genoemd. Dit punt scoor je als je de tegenstander op een deel van zijn rug, een groot gedeelte van zijn zij werpt (minimaal 90 graden) of minimaal 10 seconden in een houdgreep vasthoudt. Scoor je twee keer waza-ari in een wedstrijd, dan heb je opgeteld een ippon. Dat heet waza-ari-awasete-ippon. De wedstrijd is dan ook direct afgelopen.

 

 

In de leeftijdsgroepen  tot 8 jaar en tot 10 jaar zijn de regels iets aangepast. In deze groepen start de wedstrijd zodra beide judoka’s elkaar vast hebben. Er wordt dus niet gestreden om pakking bij de start. Als beide judoka’s elkaar vast hebben zegt de scheidsrechter ‘ha-jimé’ (begin).Ook het scoreverloop hebben we aangepast. Je kan in deze leeftijdsklassen alleen wazari’s scoren. Er is dus geen rechtstreekse ippon en de wedstrijd eindigt alleen voortijdig als er twee waza-ari’s zijn gescoord. De maximale wedstrijdtijd is 2 minuten.

Na afloop van de twee minuten wijst de scheidsrechter aan wie gewonnen heeft. 

De eindstand op het scorebord wordt omgezet in competitiepunten (zie volgende paragraaf) en bepaalt dus de score die je krijgt in het klassement. Bij gelijkspel krijgen beide judoka’s evenveel punten.

Soms worden er door de scheidsrechter ook straffen uitgedeeld, bijvoorbeeld als je niet aanvalt en alleen maar verdedigt. Een straf noemen we een shido en is een soort ‘gele kaart’. als je drie keer een shido krijgt in een wedstrijd dan heet dat hansoku-make en ben je gediskwalificeerd (rode kaart). Ook als je valsspeelt kun je hansoku-make krijgen. Een shido telt niet mee in de puntentelling, behalve als er een gelijkspel is zonder scores. Als er dan verschil is in het aantal shido’s, dan wint degene die de minste shido’s heeft. De scheidsrechters zullen eerst waarschuwen als je een overtreding maakt, zodat je er van kan leren. Doe je het daarna nog een keer, dan kun je wel een straf krijgen. Bij onsportief gedrag zal wel direct een shido (straf) of hansoku-make (diskwalificatie) volgen.

 

Puntentelling in de competitie

Bij de meeste toernooien tellen alleen de punten die de winnaar heeft behaald, maar bij de Puntencompetitie worden alle punten die je haalt meegeteld, ook als je de wedstrijd hebt verloren. Beide judoka’s mogen hun gescoorde punten doorgeven aan de wedstrijdtafel. 

 

De puntentelling:

 • winst door ippon = 10 punten, wedstrijd is meteen afgelopen. Elke door de verliezer gescoorde waza-ari telt voor 7 punten;
 • alle overige uitslagen = 7 punten per gescoorde waza-ari, zowel gescoord door de winnaar als verliezer
 • winst door shido = 1 punt. 

Deelnamepunten:

Bij de Puntencompetitie verdien je ook ‘deelnamepunten’: elke competitiedag waar de judoka aan deelneemt verdient hij/zij 10 punten.

 

Verrekening op basis van aantal wedstrijden:

In principe judoot elke judoka per competitiedag drie wedstrijden. Soms komt het voor dat judoka’s meer of minder wedstrijden op de mat staan. Om een eerlijk totaalklassement te maken zullen alle punten worden teruggerekend/gecorrigeerd naar drie wedstrijden per wedstrijddag. Bij een judoka die vier wedstrijden op de mat heeft gestaan wordt zijn punten-aantal x 0,75 vermenigvuldigd. Daarbovenop ontvangt elke judoka de 10 deelnamepunten. Op deze wijze kan iedereen een maximale dagscore halen van 40 punten.

 

EXTRA VOORBEREIDEN OP DE PUNTENCOMPETITIE

Als je het leuk vindt om aan wedstrijden en de Puntencompetitie mee te doen, dan kun je extra trainen om je nog beter voor te bereiden op de Puntencompetitie en andere wedstrijden. Deze trainingen noemen we de talententrainingen.

Deze training vindt plaats in Nieuw-Vennep op woensdag  van 17.30 uur tot 18.45 uur en op zaterdag van 12.15 – 13.30 uur;

Klik hier voor meer info over wedstrijdjudo bij Judo Yushi

Klik hier om een e-mail te sturen voor meer info of om mee te doen

 

Mocht het noodzakelijk zijn (bijv. in verband met Covid regels), dan zullen we competitiedagen live uitzenden op Judo Yushi TV Live. We melden dat dan hier!

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe uitzendingen. Abonneer je dan op ons Youtube TV kanaal. Je krijgt dan automatisch een melding met de link van de uitzending. 

Klik hier voor Judo Yushi TV op Youtube

NB. Meld je je aan nadat de link al is gepubliceerd, dan kan het zijn dat je geen melding krijgt. Ga dan naar Judo Yushi TV om de uitzending te bekijken.

 

 

PUNTENCOMPETITIE TERUGKIJKEN Op JUDO YUSHI TV 

 

Alle live uitzendingen van de Judo Yushi Puntencompetitie en de films van de hoogtepunten zijn terug te kijken op Judo Yushi TV.

Klik hier voor voor de TV-serie Puntencompetitie

 

 

 


Mail voor meer informatie of vragen over de Puntencompetitie naar: puntencompetitie@judoyushi.nl