Meer info? +31 252 - 673711 | info@judoyushi.nl

RCC Couriers: Sponsor van de Judo Yushi Puntencompetitie

 

 

 

De Judo Yushi Puntencompetitie is een oefencompetitie voor judoka’s van Judo Yushi.

De competitie is een leuke en ontspannende manier om de wedstrijdregels te leren en om  wedstrijdervaring op te doen in een bekende omgeving!

 

Iedereen kan meedoen:

 • het is leuk en leerzaam;
 • je doet in een vertrouwde ontspannen omgeving wedstrijdervaring op;
 • je leert de wedstrijdregels;
 • je kan jezelf meten met andere judoka’s;
 • je kan de technieken die je in de les leert, proberen toe te passen in echte wedstrijden;
 • je kan worden geselecteerd voor de wedstrijdjudo talententrainingen;
 • je kan je voorbereiden op toernooien buiten de judoschool.

 

 
Competitiedata seizoen 2019-2020:
 • 1e ronde: zondag 6 oktober
 • 2e ronde: zondag 26 januari
 • 3e ronde: zondag 5 april
 • finaledag: zondag 7 juni

Voor de finaledag worden alleen judoka uitgenodigd die op minimaal twee van de drie voorronden aanwezig zijn geweest!

N.B. data zijn onder voorbehoud; i.v.m. belangrijke wedstrijden/evenementen kunnen data worden aangepast!

 

 

Plaats:

Judo Yushi, Lucas Bolsstraat 7, gebouw 17 in Nieuw-Vennep

 
Groepsindeling en melden 2e COMPETITIEDAG:
 • groep 1, geboortejaren: 2012 en 2013: melden tussen 8.45 uur en uiterlijk 9.00 uur.
 • groep 2, geboortejaren 2010 en 2011: melden tussen 10.30 uur en uiterlijk 10.45 uur.
 • groep 3, geboortejaren: 2007, 2008 en 2009: melden tussen 12.20 uur en uiterlijk 12.35 uur

Judo Yushi file - Judo Yushi bestandKlik op het bestand voor de groepsindeling

 

Belangrijk: Op het programma staat hoe laat je aanwezig moet zijn. Zorg dat je uiterlijk op dat tijdstip van er bent om jouw aanwezigheid door te geven bij de wedstrijdtafel. Als je niet op tijd aanwezig bent, kan uitsluiting van deelname voor die competitiedag volgen.

 

Klassement per groep

In onderstaande PDF bestanden staan de actuele klassementen per groep. 

Klik op het bestand om het klassement te openen (PDF).

 

Judo Yushi file - Judo Yushi bestand

 Klassement groep 1

 

Judo Yushi file - Judo Yushi bestand

 Klassement groep 2

 

Judo Yushi file - Judo Yushi bestand

 Klassement groep 3

 

 

Finaledag

Alle judoka’s die aan minimaal twee van de drie voorronden hebben meegedaan zijn uitgenodigd voor de finaledag!

Aanmelden voor de finaledag is niet nodig! I.v.m. de te bestellen prijzen afmelden wel via puntencompetitie@judoyushi.nl

 

Deelnemen aan de Puntencompetitie

Zowel recreatieve judoka’s als beginnende wedstrijdjudoka’s kunnen deelnemen. Wedstrijdjudoka’s in de wedstrijdselectie overleggen voorafgaand aan inschrijving met de wedstrijdtrainer of deelname nog zinvol is.

De competitie bestaat uit drie voorronden en een finaledag. Iedereen die aan minimaal twee voorronden heeft meegedaan, plaatst zich automatisch voor de finaledag. Omdat meedoen belangrijker is dan winnen krijgt iedereen die zich plaatst voor de finaledag en op de finaledag aanwezig is een prijs.

Algemene voorwaarde deelname: Bij deelname aan de Puntencompetitie geef je toestemming tot het plaatsen van foto’s en content op de officiële media van Judo Yushi (conform privacy statement punt 4).

 

Kosten

Het inschrijfgeld voor de editie 2019/2020 is € 16,– per persoon.

Judoka’s die niet over een rode wedstrijdband beschikken, dienen die aan te schaffen op/voor de eerste competitiedag. Een losse rode band kost € 4,–.

 

INSCHRIJFFORMULIER

Inschrijven doe je op de volgende wijze (2 mogelijkheden):

1. handmatig

Schrijf in door onderstaand inschrijfformulier te downloaden (klik op het bestandslogo onderaan deze paragraaf),  in te vullen en met het inschrijfgeld in een envelop in te leveren. In Nieuw-Vennep kan de envelop worden gedeponeerd in de groene toernooibrievenbus of worden ingeleverd bij de leraar. In Badhoevedorp, Hoofddorp en Osdorp kan de envelop worden ingeleverd bij de judoleraar.

 

Judo Yushi file - Judo Yushi bestand

inschrijfformulier handmatig inschrijven

 

 

2. via het online inschrijfformulier

Vul alle gegevens in het onderstaande inschrijfformulier in en betaal de Puntencompetitie direct on-line met I-DEAL door Internetbankieren via jouw eigen bank (I-DEAL kosten 35 cent). 

 

 

Het competitieverloop

De Judo Yushi Puntencompetitie is een oefencompetitie om wedstrijdervaring op te doen.

De Puntencompetitie is bedoeld voor recreatieve judoka’s die op deze wijze alles over wedstrijden kunnen leren en voor jonge wedstrijdjudoka’s die op deze wijze ervaring kunnen opdoen. Judoka’s in de wedstrijdselectie met veel ervaring zijn daarom uitgesloten van deelname. Het behalen van de finaledag van de Puntencompetitie is ook een pré voor de examens in juni.

Alle judoka’s worden ingedeeld naar leeftijd op basis van geboortejaar. In de regel worden twee aansluitende geboortejaren bij elkaar gevoegd. Vervolgens worden alle judoka’s in poules ingedeeld op basis van gewicht. Na de eerste competitiedag wordt dat laatste criterium een beetje losgelaten, want judoka’s die in hun poule alles winnen worden, indien mogelijk, een klasse hoger ingedeeld. Judoka’s die op een competitiedag alles met grote uitslagen verliezen worden, indien mogelijk, een klasse lager ingedeeld. 

De competitie bestaat uit vier wedstrijddagen, waarvan drie voorronden en één finaledag. Je plaatst je voor de finaledag als je minimaal aan twee van de drie voorronden hebt meegedaan. Het puntenaantal is dus niet bepalend voor plaatsing, actief meedoen wel!

Op de finaledag strijd je voor een podiumplaats in de poule waar je op die dag voor bent ingedeeld. Alle gescoorde punten van de voorronden neem je automatisch mee naar deze finaledag en tellen  mee in de eindklassering van de dagpoule.

Iedere judoka die aan de finaledag deelneemt kan rekenen op een mooie prijs. Ook is er een totaalklassement. De drie judoka’s die in een leeftijdgroep de meeste punten hebben behaald krijgen nog een extra prijs uitgereikt.

 

 

Puntentelling in een wedstrijd

De wedstrijdtijd tot 12 jaar is 2 minuten zuivere speeltijd. In een wedstrijd kan een judoka twee soorten punten scoren: ippon en waza-ari. De scheidsrechter beoordeelt de score en welk punt daarbij hoort. In principe zijn er altijd drie scheidsrechters (één hoofdscheidsrechter en twee hoekscheidsrechters). Het punt dat wordt toegekend  is in eerste instantie een beslissing van de hoofdscheidsrechter. Indien de hoekscheidsrechters het nodig achten, kan het punt gecorrigeerd worden. In dat geval geldt het principe van ‘de meeste stemmen gelden’.

Globaal kun je het volgende aanhouden:

 

IPPON

Dit punt verdien je als je de tegenstander in één keer helemaal op zijn rug werpt, rollend door werpt op zijn gehele rug of als je hem 20 seconden vasthoudt in een houdgreep. Als een ippon wordt gescoord is de wedstrijd direct afgelopen. Ook kun je scoren met armklemmen en verwurgingen, maar die zijn bij de Puntencompetitie tot 12 jaar niet toegestaan. 

 

 

waza-ari score bij de Judo Yushi PuntencompetitieWAZA-ARI

Een waza-ari wordt wel een halve ippon genoemd. Dit punt scoor je als je de tegenstander op een deel van zijn rug, een groot gedeelte van zijn zij werpt of minimaal 10 seconden in een houdgreep vasthoudt. Scoor je twee keer waza-ari in een wedstrijd, dan heb je opgeteld een ippon. Dat heet waza-ari-awasete-ippon. De wedstrijd is dan ook direct afgelopen.

 

 

In groep 1 (pupillen tot 8 jaar) en groep 2 (pupillen tot 10 jaar) zijn de regels iets aangepast. In deze groep kun je alleen wazari’s scoren. Er is dus geen rechtstreekse ippon en de wedstrijd eindigt alleen voortijdig als er twee waza-ari’s zijn gescoord. De maximale wedstrijdtijd is 2 minuten.

Na afloop van de twee minuten wijst de scheidsrechter aan wie gewonnen heeft. Beide judoka’s mogen hun gescoorde punten doorgeven aan de wedstrijdtafel. 

De eindstand op het scorebord wordt omgezet in competitiepunten (zie volgende paragraaf) en bepaalt dus de score die je krijgt in het klassement. Bij gelijkspel krijgen beide judoka’s evenveel punten.

Soms worden er door de scheidsrechter ook straffen uitgedeeld, bijvoorbeeld als je niet aanvalt en alleen maar verdedigt. Een straf noemen we een shido en is een soort ‘gele kaart’. als je drie keer een shido krijgt in een wedstrijd dan heet dat hansoku-make en ben je gediskwalificeerd (rode kaart). Ook als je valsspeelt kun je hansoku-make krijgen. Een shido telt niet mee in de puntentelling, behalve als er een gelijkspel is zonder scores. Als er dan verschil is in het aantal shido’s, dan wint degene die de minste shido’s heeft. De scheidsrechters zullen eerst waarschuwen als je een overtreding maakt, zodat je er van kan leren. Doe je het daarna nog een keer, dan kun je wel een straf krijgen. Bij onsportief gedrag kan wel direct een shido (straf) of hansoku-make (diskwalificatie) volgen.

 

Puntentelling in de competitie

In de competitie worden alle punten die je haalt meegeteld. Als je een ippon scoort is de wedstrijd meteen afgelopen. De judoka die de ippon scoort krijgt meteen 10 punten in het klassement. Als zijn tegenstander ook punten heeft gescoord, dan tellen die punten wel gewoon mee.

 

De puntentelling:

 • winst door ippon = 10 punten, wedstrijd is meteen afgelopen. Elke door de verliezer gescoorde waza-ari telt voor 7 punten;
 • alle overige uitslagen = 7 punten per gescoorde waza-ari, zowel gescoord door de winnaar als verliezer
 • winst door shido = 1 punt. 

Deelnamepunten:

Bij de Puntencompetitie verdien je ook ‘deelnamepunten’: elke competitiedag waar de judoka aan deelneemt verdient hij/zij 10 punten.

 

Verrekening op basis van aantal wedstrijden:

In principe judoot elke judoka per competitiedag drie wedstrijden. Soms komt het voor dat judoka’s meer of minder wedstrijden op de mat staan. Om een eerlijk totaalklassement te maken zullen alle punten worden teruggerekend/gecorrigeerd naar drie wedstrijden per wedstrijddag. Bij een judoka die vier wedstrijden op de mat heeft gestaan wordt zijn punten-aantal x 0,75 vermenigvuldigd. Daarbovenop ontvangt elke judoka de 10 deelnamepunten. Op deze wijze kan iedereen een maximale dagscore halen van 40 punten.

 

EXTRA VOORBEREIDEN OP DE PUNTENCOMPETITIE

Als je het leuk vindt om aan wedstrijden en de Puntencompetitie mee te doen, dan kun je extra trainen om je nog beter voor te bereiden op de Puntencompetitie en andere wedstrijden. Deze trainingen noemen we de pupillen-talententrainingen.

Als je voor het eerst meedoet met de Puntencompetitie, dan kun je direct één keer in de week extra trainen. Door het deelnemen aan deze training en als je goed je best doet dan kun je ook aan toernooien buiten de judoschool deelnemen.

Voor judoka’s die fanatiek zijn en kampioen willen worden is een opleidingstraject uitgestippeld, waardoor het in stappen mogelijk is om naar een absoluut topniveau uit te groeien. De opleiding is gestructureerd in een aantal logische stappen. Dat de opleiding zijn vruchten afwerpt en van hoog niveau is, blijkt uit de vele podiumplaatsen die op Nederlandse kampioenschappen worden gewonnen.

Klik hier voor meer informatie over wedstrijdjudo bij Judo Yushi

 

 
Aanmelden voor wedstrijdtrainingen

Deelnemen is bijna altijd mogelijk. Vraag aan je judoleraar of je er al aan toe bent. De minimale leeftijd om deel te nemen aan wedstrijdtraining is 6 jaar. Je mag ook een e-mail sturen aan Barry Piroli, hoofdtrainer van de wedstrijdselectie. Barry overlegt dan met de leraar of deelname al mogelijk is. 

Klik hier om een e-mail te sturen


Mail voor meer informatie of vragen over de Puntencompetitie naar: puntencompetitie@judoyushi.nl