Meer info? +31 252 - 673711 | info@judoyushi.nl

Judo Yushi Miniteams

Miniteams

Teamwedstrijden is één van de leukste onderdelen bij judo. Bij de Miniteams organiseren we in een informele setting een onderling teamtoernooi waar iedereen, recreatieve judoka en wedstrijdjudoka, aan kan deelnemen. Het doel is op een ontspannen manier kennismaken met wedstrijdjudo in het algemeen en met teamwedstrijden in het bijzonder. En je kan je in de kijker spelen om mee te doen met wedstrijdjudo! Elk team bestaat uit drie judoka’s en heeft een teamleider. Met dit team strijd je in jouw leeftijdsklasse tegen andere teams. 

Je kan individueel inschrijven. Op basis van de inschrijvingen vormen we de teams en maken we poultjes.

 

 

 

 

De Miniteamcompetitie vindt plaats op zaterdag 10 december en start om ca. 12.30 uur!

 

Plaats

Judo Yushi, Lucas Bolsstraat 7, gebouw 17 in Nieuw-Vennep

 
Groepsindeling 

Teams -8 jaar: judoka’s geboren in 2015 en 2016

Melden: tussen 12:20 uur en uiterlijk 12.30 uur

Eindtijd: ca. … uur

 

Teams -10 jaar: judoka’s geboren in 2013 en 2014

Melden: tussen 13:50 uur en uiterlijk 14:00 uur

Eindtijd: ca. … uur

 

Teams -12/-14 jaar:  judoka’s geboren van 2009 tot en met 2012

Melden: tussen 15:20 uur en uiterlijk 15:30 uur

Eindtijd: ca. … uur

 

Belangrijk: I.v.m. een strak tijdsprogramma s.v.p. zorgen dat je uiterlijk op dat tijdstip in judopak aanwezig bent.

 

 

Deelnemen aan ‘MINITEAMS’

Zowel recreatieve judoka’s als beginnende wedstrijdjudoka’s kunnen deelnemen. 

Bij de inschrijving kun je aangeven hoe oud je bent en hoe zwaar je weegt. Dat zijn de belangrijkste criteria voor het maken van de teams. Je hoeft dus niet zelf een team samen te stellen. Wij proberen op basis van de aanmeldingen zo goed mogelijk een indeling te maken van de teams.

 

Kosten

Het inschrijfgeld voor de editie 2022 is € 4,– per persoon. We kunnen de kosten laag houden als gevolg van deelname aan o.a. de Grote Club Actie.

 

INSCHRIJFFORMULIER

Inschrijven kun je handmatig doen of digitaal:

 

1. handmatig

Schrijf in door onderstaand inschrijfformulier te downloaden (klik op het bestandslogo hieronder).  Vul het formulier in en lever deze met het inschrijfgeld in een envelop in. Zet op de envelop jouw naam en lever deze in bij jouw judoleraar!

Judo Yushi file - Judo Yushi bestandinschrijfformulier handmatig inschrijven

 

 

2. via het online inschrijfformulier

Vul alle gegevens in het onderstaande inschrijfformulier in en betaal direct on-line met I-DEAL door Internetbankieren via jouw eigen bank (I-DEAL kosten 35 cent). 

 

Algemene voorwaarde deelname

Bij deelname aan de Miniteams geef je toestemming tot het plaatsen van foto’s en content op de officiële media van Judo Yushi (conform privacy statement punt 4).

 

Inschrijven voor Miniteams via dit formulier is niet meer mogelijk! Mail naar info@judoyushi.nl met de vraag of je nog kan meedoen.

 

Het competitieverloop

De Judo Yushi Miniteams is een oefentoernooi om wedstrijdervaring op te doen met wedstrijdjudo in het algemeen en teamwedstrijden in het bijzonder. Het is een evenement waar iedereen aan kan deelnemen.

Alle judoka’s schrijven in op leeftijd op basis van geboortejaar. In de regel worden twee aansluitende geboortejaren bij elkaar gevoegd. Op basis van de inschrijvingen stellen we de teams samen. We kijken dan wat een goede indeling is qua leeftijden en gewichten. Elk team zal bestaan uit drie of vier judoka’s. Met het team judo je tegen een ander team dat ook uit drie of vier judoka’s bestaat. 

Bij elke teamronde judoën twee teams tegen elkaar. De lichtste judoka’s strijden tegen elkaar, de judoka’s in het middengewicht strijden tegen elkaar en de zwaardere judoka’s in het team strijden tegen elkaar. 

Heeft een team vier judoka’s dan vindt roulatie plaats. Hebben de teams die tegen elkaar strijden, allebei vier judoka’s en matchen de gewichten ook, dan kunnen de begeleiders vier wedstrijden laten plaatsvinden.

 
SCOREN in een wedstrijd

De wedstrijdtijd is 2 minuten zuivere speeltijd. In een wedstrijd kan een judoka twee soorten scores verdienen, namelijk een waza-ari of een ippon:

 

 

IPPON

Dit punt verdien je als je de tegenstander in één keer helemaal op zijn rug werpt, rollend doorwerpt op zijn hele rug of als je 20 seconden een houdgreep vasthoudt. Als een ippon wordt gescoord is de wedstrijd direct afgelopen. Ook kun je scoren met verwurgingen, maar die zijn bij de Miniteams tot 12 jaar niet toegestaan. 

 

waza-ari score bij de Judo Yushi PuntencompetitieWAZA-ARI

Een waza-ari is een halve ippon. Dit punt scoor je als je de tegenstander op een deel van zijn rug, een groot gedeelte van zijn zij werpt of minimaal 10 seconden in een houdgreep vasthoudt. Scoor je twee keer waza-ari in een wedstrijd, dan heb je opgeteld een ippon. Dat heet waza-ari-awasete-ippon. De wedstrijd is net als bij ippon dan ook direct afgelopen.

 

Bij de jongste judoka’s (onder 8 jaar)  hebben we de regels iets aangepast. In deze groep kun je alleen wazari’s scoren. Er is dus geen rechtstreekse ippon en de wedstrijd eindigt alleen voortijdig als er twee waza-ari’s zijn gescoord. 

 

Elk team heeft een begeleider. Samen met de begeleider van het andere team treden zij op als scheidsrechter. Samen bepalen ze de score. Na afloop van de twee minuten wijzen de scheidsrechters aan wie gewonnen heeft. Hebben beide judoka’s evenveel punten, dan is het gelijkspel.

De eindstand op het scorebord na de drie wedstrijden met het team wordt omgezet in competitiepunten (zie volgende paragraaf) en bepaalt dus de score die je krijgt in het klassement. 

Soms worden er door de scheidsrechter ook straffen uitgedeeld, bijvoorbeeld als je niet aanvalt en alleen maar verdedigt. Een straf noemen we een shido en is een soort ‘gele kaart’. als je drie keer een shido krijgt in een wedstrijd dan heet dat hansoku-make en ben je gediskwalificeerd (rode kaart). Ook als je valsspeelt kun je hansoku-make krijgen.

Een shido telt niet mee in de puntentelling, behalve als er een gelijkspel is zonder scores. Als er dan verschil is in het aantal shido’s, dan wint degene die de minste shido’s heeft.

De scheidsrechters zullen eerst waarschuwen als je een overtreding maakt, zodat je er van kan leren. Doe je het daarna nog een keer, dan kun je wel een straf krijgen. Bij onsportief gedrag zal wel direct een shido (straf) of hansoku-make (diskwalificatie) volgen.

 

 

DE Puntentelling

 

De puntentelling van een individuele wedstrijd

De eindstand van een individuele partij wordt omgezet in wedstrijdpunten. Een partij in een teamduel die wordt gewonnen levert 2 punten op, een gelijkspel 1 punt en een verliespartij 0 punten. Na de drie wedstrijden van het team tellen we deze punten bij elkaar op en is er een einduitslag op basis van wedstrijdpunten. 

Is er bij deze einduitslag sprake van een gelijkspel, dan tellen ook de judopunten mee. Dat zijn de ‘ippon’ en ‘waza-ari’ scores in een wedstrijd. We tellen alle punten mee, zowel de gescoorde punten van de winnaar als van de verliezer.

  • winst met ippon = 10 punten;
  • alle andere uitslagen = 7 punten per gescoorde wazari, zowel voor de winnaar als de verliezer;
  • winst door shido = 1 punt. In principe worden in groep 1 geen shido’s (straffen) uitgedeeld;
  • geen score gemaakt = 0 punten.

een voorbeeld van een uitslag kan dan bijvoorbeeld zijn:

gewichten team 1

winstpunten

judopunten tegen team 2 winstpunten judopunten
licht judoka 1 2 10 judoka 1 0 0
midden judoka 2 1 7 judoka 2 1 7
zwaar judoka 3 0 7 judoka 3 2 10
totaal   3 24     3 17
               
einduitslag:  team 1 wint op basis van judopunten      

 

 

PUNTENTELLING IN DE POULE 

Elk team krijgt competitiepunten in de poule op basis van de uitslag in een teamduel. Bij winst krijgt een team 3 punten, bij gelijkspel 2 punten en verlies levert 1 punt op. Als alle teams in een poule tegen elkaar hebben gestreden, maken we de einduitslag bekend. 

De volgorde van de uitslag wordt dus bepaald op basis van het behaalde aantal competitiepunten, dan op basis van het aantal behaalde wedstrijdpunten en daarna op basis van het aantal judopunten. Is er dan nog steeds een gelijke stand, dan telt het onderlinge resultaat.

 

Bekijk ook dit leuke filmpje met uitleg over de Miniteams:

 

 

MINITEAMS LIVESTREAM OP JUDO YUSHI TV

We gaan proberen om van de Miniteams een livestream op te zetten en de wedstrijden uit te zenden via Judo Yushi TV.

Klik op onderstaande link en ga naar Judo Yushi TV om je te abonneren. Je krijgt dan automatisch een melding met de link van de uitzending.

Klik hier voor Judo Yushi TV

NB. Meld je je aan nadat de link al is gepubliceerd, dan kan het zijn dat je geen melding krijgt. Ga dan naar Judo Yushi TV om de uitzending te bekijken.

 

EXTRA MEEDOEN AAN WEDSTRIJDEN

Als je het leuk vindt om aan wedstrijden mee te doen, dan kun je extra trainen. Deze trainingen noemen we de pupillen talententrainingen.

Als je voor het eerst meedoet, dan kun je één keer in de week extra trainen. Door het deelnemen aan deze training en als je goed je best doet dan kun je ook aan toernooien buiten de judoschool deelnemen.

Bij de miniteams kunnen de wedstrijdtrainers ook judoka’s selecteren waarvan zij denken dat die talentvol zijn om aan wedstrijdtrainingen mee te doen.

ZELF Aanmelden voor wedstrijdtrainingen

Vraag aan je judoleraar of je er al aan toe bent. De minimale leeftijd om deel te nemen aan wedstrijdtraining is 6 jaar en je moet minimaal een keer aan een judo examen hebben deelgenomen. Je mag ook een e-mail sturen aan Barry Piroli, hoofdtrainer van de wedstrijdselectie. Barry overlegt dan met de leraar of deelname al mogelijk is. 

Klik hier voor meer informatie over wedstrijdjudo bij Judo Yushi

Klik hier om een e-mail te sturen