Meer info? +31 252 - 673711 | info@judoyushi.nl

Judo Yushi Miniteams

Miniteams

Teamwedstrijden is één van de leukste onderdelen bij judo. Bij de Miniteams organiseren we in een informele setting een onderling teamtoernooi waar iedereen, recreatieve judoka en wedstrijdjudoka, aan kan deelnemen. Het doel is op een ontspannen manier kennismaken met wedstrijdjudo in het algemeen en met teamwedstrijden in het bijzonder. En je kan je in de kijker spelen om mee te doen met wedstrijdjudo! Elk team bestaat uit drie judoka’s en heeft een teamleider. Met dit team strijd je in jouw leeftijdsklasse tegen andere teams. 

Je kan individueel inschrijven. Op basis van de inschrijvingen vormen we de teams en maken we poultjes.

 

 

 

 

De Miniteamcompetitie vindt plaats op zaterdag 23 december en start om ca. 12.45 uur!

 

Plaats

Judo Yushi, Lucas Bolsstraat 7, gebouw 17 in Nieuw-Vennep

 
Groepsindeling 

Teams -8 jaar: judoka’s geboren in 2016 en 2017

Melden: tussen 12:45 uur en uiterlijk 13.00 uur

Eindtijd: ca. 14.30 uur

 

Teams -10 jaar: judoka’s geboren in 2014 en 2015

Melden: tussen 14.30 en 14.45 uur

Eindtijd: ca. 16.30 uur

 

Teams -12/-14 jaar:  judoka’s geboren van 2010 tot en met 2013

Melden: tussen 14.30 en 14.45 uur

Eindtijd: ca. 16.30 uur

 

Belangrijk: I.v.m. een strak tijdsprogramma s.v.p. zorgen dat je uiterlijk op dat tijdstip in judopak aanwezig bent.

 

 

Deelnemen aan ‘MINITEAMS’

Zowel recreatieve judoka’s als beginnende wedstrijdjudoka’s kunnen deelnemen. 

Geef bij de inschrijving aan hoe oud je bent en hoe zwaar je weegt. Wij proberen op basis van de aanmeldingen zo goed mogelijk een indeling te maken van de teams.

 

Kosten

Het inschrijfgeld voor de editie 2023 is € 5,– per persoon. We kunnen de kosten laag houden als gevolg van deelname aan o.a. de Grote Club Actie.

 

INSCHRIJFFORMULIER

Vul alle gegevens in het onderstaande inschrijfformulier in en betaal direct on-line met I-DEAL door Internetbankieren via jouw eigen bank (I-DEAL kosten 35 cent). 

 

Algemene voorwaarde deelname

Bij deelname aan de Miniteams geef je toestemming tot het plaatsen van foto’s en content op de officiële media van Judo Yushi (conform privacy statement punt 4).

 

Inschrijven voor Miniteams via dit formulier is niet meer mogelijk! Mail naar info@judoyushi.nl met de vraag of je nog kan meedoen.

 

Het competitieverloop

De Judo Yushi Miniteams is een oefentoernooi om wedstrijdervaring op te doen met wedstrijdjudo in het algemeen en teamwedstrijden in het bijzonder. Het is een evenement waar iedereen aan kan deelnemen.

Alle judoka’s schrijven in op basis van geboortejaar en gewicht. Op basis van de inschrijvingen stellen we de teams samen. We kijken dan wat een goede indeling is qua leeftijden en gewichten. Elk team zal bestaan uit drie of vier judoka’s. Met het team judo je tegen een ander team dat ook uit drie of vier judoka’s bestaat. 

Bij elke teamronde judoën twee teams tegen elkaar. De lichtste judoka’s strijden tegen elkaar, de judoka’s in het middengewicht strijden tegen elkaar en de zwaarste judoka’s in het team strijden tegen elkaar. 

Heeft een team vier judoka’s dan vindt roulatie plaats. Hebben de teams die tegen elkaar strijden, allebei vier judoka’s en matchen de gewichten ook, dan kunnen de begeleiders vier wedstrijden laten plaatsvinden.

 
SCOREN in een wedstrijd

De wedstrijdtijd is 2 minuten zuivere speeltijd. In een wedstrijd kan een judoka twee soorten scores verdienen, namelijk een waza-ari of een ippon:

 

 

IPPON

Dit punt verdien je als je de tegenstander in één keer helemaal op zijn rug werpt, rollend doorwerpt op zijn hele rug of als je 20 seconden een houdgreep vasthoudt. Als een ippon wordt gescoord is de wedstrijd direct afgelopen. Ook kun je scoren met verwurgingen, maar die zijn bij de Miniteams tot 12 jaar niet toegestaan. 

 

waza-ari score bij de Judo Yushi PuntencompetitieWAZA-ARI

Een waza-ari is een halve ippon. Dit punt scoor je als je de tegenstander op een deel van zijn rug, een groot gedeelte van zijn zij werpt of minimaal 10 seconden in een houdgreep vasthoudt. Scoor je twee keer waza-ari in een wedstrijd, dan heb je opgeteld een ippon. Dat heet waza-ari-awasete-ippon. De wedstrijd is net als bij ippon dan ook direct afgelopen.

 

Bij de teams onder 8 jaar en onder 10 jaar hebben we de regels iets aangepast. In deze groep kun je alleen wazari’s scoren. Er is dus geen rechtstreekse ippon en de wedstrijd eindigt alleen voortijdig als er twee waza-ari’s zijn gescoord. 

 

Elk team heeft een begeleaider. Samen met de begeleider van het andere team treden zij op als scheidsrechter. Samen bepalen ze de score. Na afloop van de twee minuten wijzen de scheidsrechters aan wie gewonnen heeft. Hebben beide judoka’s evenveel punten, dan is het gelijkspel.

De eindstand op het scorebord na de drie wedstrijden met het team wordt omgezet in competitiepunten (zie volgende paragraaf) en bepaalt dus de score die je krijgt in het klassement. 

Soms worden er door de scheidsrechter ook straffen uitgedeeld, bijvoorbeeld als je niet aanvalt en alleen maar verdedigt. Een straf noemen we een shido en is een soort ‘gele kaart’. als je drie keer een shido krijgt in een wedstrijd dan heet dat hansoku-make en ben je gediskwalificeerd (rode kaart). Ook als je valsspeelt kun je hansoku-make krijgen.

Een shido telt niet mee in de puntentelling, behalve als er een gelijkspel is zonder scores. Als er dan verschil is in het aantal shido’s, dan wint degene die de minste shido’s heeft.

De scheidsrechters zullen eerst waarschuwen als je een overtreding maakt, zodat je er van kan leren. Doe je het daarna nog een keer, dan kun je wel een straf krijgen. Bij onsportief gedrag zal wel direct een shido (straf) of hansoku-make (diskwalificatie) volgen.

 

 

DE Puntentelling

 

De puntentelling van een individuele wedstrijd

De eindstand van een individuele partij wordt omgezet in wedstrijdpunten. Een partij in een teamduel die wordt gewonnen levert 2 punten op, een gelijkspel 1 punt en een verliespartij 0 punten. Na de drie wedstrijden van het team tellen we deze punten bij elkaar op en is er een einduitslag op basis van wedstrijdpunten. 

Is er bij deze einduitslag sprake van een gelijkspel, dan tellen ook de judopunten mee. Dat zijn de ‘ippon’ en ‘waza-ari’ scores in een wedstrijd. We tellen alle punten mee, zowel de gescoorde punten van de winnaar als van de verliezer.

  • winst met ippon = 10 punten;
  • alle andere uitslagen = 7 punten per gescoorde wazari, zowel voor de winnaar als de verliezer;
  • winst door shido = 1 punt. In principe worden in groep 1 geen shido’s (straffen) uitgedeeld;
  • geen score gemaakt = 0 punten.

een voorbeeld van een uitslag kan dan bijvoorbeeld zijn:

gewichten team 1

winstpunten

judopunten tegen team 2 winstpunten judopunten
licht judoka 1 2 10 judoka 1 0 0
midden judoka 2 1 7 judoka 2 1 7
zwaar judoka 3 0 7 judoka 3 2 10
totaal   3 24     3 17
               
einduitslag:  team 1 wint op basis van judopunten      

 

 

PUNTENTELLING IN DE POULE 

Elk team krijgt competitiepunten in de poule op basis van de uitslag in een teamduel. Bij winst krijgt een team 3 punten, bij gelijkspel 2 punten en verlies levert 1 punt op. Als alle teams in een poule tegen elkaar hebben gestreden, maken we de einduitslag bekend. 

De volgorde van de uitslag wordt dus bepaald op basis van het behaalde aantal competitiepunten, dan op basis van het aantal behaalde wedstrijdpunten en daarna op basis van het aantal judopunten. Is er dan nog steeds een gelijke stand, dan telt het onderlinge resultaat.

 

Bekijk ook dit leuke filmpje met uitleg over de Miniteams:

 

 

MINITEAMS LIVESTREAM OP JUDO YUSHI TV

Als we de miniteams live zullen gaan streamen, dan zullen we dat hier publiceren.

Klik hier voor Judo Yushi TV

 

 

UITNODIGING VOOR WEDSTRIJDJUDO

Als je het goed doet bij de Miniteams, dan krijg je een uitnodiging om te starten met de wedstrijdtraining voor pupillen. Je traint dan minimaal 1 keer per week extra en kan dan meedoen aan toernooien, kampioenschappen en teamwedstrijden buiten de club.

 

ZELF Aanmelden voor wedstrijdtrainingen

Heb je geen uitnodiging ontvangen, maar wil je wel meedoen met de wedstrijdtraining voor pupillen, dan kun je aan je judoleraar vragen of je er al aan toe bent. De minimale leeftijd om deel te nemen aan wedstrijdtraining is 6 jaar. Je mag ook een e-mail sturen aan Barry, hoofdtrainer van de wedstrijdselectie. Barry overlegt dan met de leraar of deelname al mogelijk is. 

Klik hier voor meer informatie over wedstrijdjudo bij Judo Yushi

Klik hier om een e-mail te sturen