Judo Yushi Puntencompetitie
Het competitieverloop en de puntentelling

Hoe werkt de Puntencompetitie?

De Judo Yushi Puntencompetitie is een oefencompetitie om wedstrijdervaring op te doen.

De Puntencompetitie is bedoeld voor recreatieve judoka's die op deze wijze alles over wedstrijden kunnen leren en voor jonge wedstrijdjudoka's die op deze wijze ervaring kunnen opdoen. Judoka's in de wedstrijdselectie (met veel ervaring) zijn daarom uitgesloten van deelname. Het behalen van de finaledag van de Puntencompetitie is ook een pré voor de examens in juni.

Alle judoka's worden ingedeeld naar leeftijd op basis van geboortejaar. In de regel worden twee aansluitende geboortejaren bij elkaar gevoegd. Vervolgens worden alle judoka's in poules ingedeeld op basis van gewicht. Na de eerste competitiedag wordt dat laatste criterium enigszins losgelaten, want judoka's die in hun poule alles winnen worden, indien mogelijk, een klasse hoger ingedeeld. Judoka's die op een competitiedag alles met grote uitslagen verliezen worden indien mogelijk een klasse lager ingedeeld.
De competitie bestaat uit vier wedstrijddagen, waarvan drie voorronden en één finaledag. Je plaatst je voor de finaledag als je minimaal aan twee van de drie voorronden hebt meegedaan. Het puntenaantal is dus niet bepalend voor plaatsing.
Op de finaledag strijd je voor een podiumplaats in de poule waar je op die dag voor bent ingedeeld. Alle gescoorde punten van de voorronden neem je automatisch mee naar deze finaledag. Iedere judoka die aan de finaledag deelneemt kan rekenen op een mooie prijs. Ook is er een totaalklassement. De drie judoka's die in een leeftijdgroep de meeste punten hebben behaald krijgen nog een extra prijs uitgereikt.

Puntentelling in eeen wedstrijd

De wedstrijdtijd tot 12 jaar is 2 minuten zuivere speeltijd. In een wedstrijd kan een judoka drie soorten punten scoren. De scheidsrechter beoordeelt de score en welk punt daarbij hoort. In principe zijn er altijd drie scheidsrechters (één hoofdscheidsrechter en twee hoekscheidsrechters). Het punt dat wordt toegekend  is in eerste instantie een beslissing van de hoofdscheidsrechter. Indien de hoekscheidsrechters het nodig achten, kan het punt gecorrigeerd worden. In dat geval geldt het principe van 'de meeste stemmen gelden'. Globaal kun je het volgende aanhouden:
ippon
IPPON
Dit punt verdien je als je de tegenstander in één keer helemaal op zijn rug werpt of als je hem 20 seconden vasthoudt in een houdgreep. Als een ippon wordt gescoord is de wedstrijd direct afgelopen. Ook kun je scoren met armklemmen en verwurgingen, maar die zijn bij de Puntencompetitie tot 12 jaar niet toegestaan. Een ippon levert 10 punten op.


waza-ari
WAZA-ARI
Dit punt scoor je als je de tegenstander in eerste instantie op een deel van zijn rug of een groot gedeelte van zijn zij werpt of minimaal 10 seconden in een houdgreep vasthoudt. Elke waza-ari levert een punt op in de wedstrijd.

 

In groep 1 (pupillen tot 8 jaar) zijn de regels iets aangepast. In deze groep kun je alleen wazari's scoren. Er is dus geen rechtstreekse ippon en de wedstrijd eindigt niet voortijdig. De wedstrijdtijd is 2 minuten. Na afloop van de twee minuten wijst de scheidsrechter aan wie gewonnen heeft en met welke score.

De eindstand op het scorebord wordt omgezet in competitiepunten (zie volgende paragraaf) en bepaalt dus de score die je krijgt. Bij gelijkspel krijgen beide judoka's evenveel punten.

Soms worden er door de scheidsrechter ook straffen uitgedeeld, bijvoorbeeld als je niet aanvalt en alleen maar verdedigt. Een straf noemen we een shido en is een soort 'gele kaart'. als je drie keer een shido krijgt in een wedstrijd dan heet dat hansoku-make en ben je gediskwalificeerd (rode kaart). Ook als je valsspeelt kun je hansoku-make krijgen. Een shido telt niet mee in de puntentelling, behalve als er een gelijkspel is zonder scores. Als er dan verschil is in het aantal shido's, dan wint degene die de minste shido's heeft.

Puntentelling in de competitie

In de competitie worden alle punten die je haalt meegeteld. Als je een ippon scoort is de wedstrijd meteen afgelopen. De judoka die de ippon scoort krijgt meteen 10 punten in het klassement. Als zijn tegenstander ook punten heeft gescoord, dan tellen die punten wel gewoon mee.

De puntentelling:
- winst door ippon = 10 punten, wedstrijd is meteen afgelopen
- alle overige uitslagen = 1 punt per gescoorde wazari, zowel voor de winnaar als de verliezer
- winst door shido = 1 punt

Bij de Puntencompetitie verdien je ook 'deelnamepunten': elke competitiedag waar de judoka aan deelneemt verdient hij/zij 10 punten.

Belangrijk: In principe judoot elke judoka per competitiedag drie wedstrijden. Soms komt het voor dat judoka's meer of minder wedstrijden op de mat staan. Om een eerlijk totaalklassement te maken zullen alle punten worden teruggerekend/gecorrigeerd naar drie wedstrijden per wedstrijddag. Bij een judoka die vier wedstrijden op de mat heeft gestaan wordt zijn punten-
aantal x 0,75 vermenigvuldigd. Daarbovenop ontvangt elke judoka de 10 deelnamepunten.Op deze wijze kan iedereen een maximale dagscore halen van 40 punten.

Puntencompetitie

Activiteiten

Judo Yushi wedstrijdjudo

“SponsorKliks,